Yvette van Laar, Trainer en Adviseur bij RIBW Brabant, en Bart van Ierland, Senior Trainer bij RIBW Brabant, vertellen over de ontwikkelingen. Yvette: “Zo’n drieënhalf jaar geleden namen we als Team Training en Ontwikkeling onze werkwijze opnieuw onder de loep. Tot die tijd kochten we trainingen extern in. Maar die waren algemeen en pasten niet altijd bij de multiproblematiek waar onze medewerkers dagelijks mee te maken krijgen. Daarom besloten we het anders aan te pakken. Bij RIBW Brabant zit heel veel expertise binnen de organisatie. Die zijn we meer gaan benutten voor de ontwikkeling van trainingen, zodat die perfect aansluiten bij onze dagelijkse praktijk en cliëntpopulatie.”

Maatwerk

Binnen de Leeracademie werkt Team Training en Ontwikkeling samen met psychologen, medewerkers van de communicatieafdeling, wijkteammedewerkers, teamcoaches, ervaringsdeskundigen, de afdeling Beleid en Innovatie en P&O. “Die nauwe samenwerking is belangrijk en komt de kwaliteit van trainingen én leren ten goede. Trainingen zijn maatwerk”, zegt Bart. “Collega’s worden betrokken of zijn co-trainer, zij kennen het werkveld en nemen hun kennis mee in de ontwikkeling van trainingen. Medewerkers gaan met hun eigen casuïstiek aan de slag. We ondersteunen hen gericht, spelen in op de vragen en behoeftes die teams hebben.”

Dat geldt overigens ook voor cliënten. Yvette: “Uit onderzoek bleek dat onze cliënten meer inzicht willen krijgen in hun eigen herstelproces. Om deze reden hebben we als pilot de cursus ‘Van overleven naar leven’ getest bij cliënten. Die is gericht op de cliënt en vanuit hun wensen en behoeften ontstaan. En kunnen cliënten zelf zaken oppakken, dan houden we in directe begeleiding ruimte voor andere zaken.”

Stippen op de horizon

De komende tijd werkt Team Training en Ontwikkeling er hard aan om de Leeracademie verder door te ontwikkelen. “We evalueren en ontwikkelen door naar aanleiding van de bevindingen van medewerkers en cliënten,” vertelt Yvette. “Hoe nuttig vinden zij ons huidige aanbod? Sluiten trainingen aan bij het veranderende werkveld? Is de vorm die we aanbieden goed? En wat missen mensen nog in ons aanbod? Ons doel is om het complete aanbod in 2023 verder door te ontwikkelen. Ook willen we onze bekendheid vergroten.”

De Leeracademie in een notendop

Binnen de Leeracademie clustert RIBW Brabant verschillende opleidingsmogelijkheden. Zoals klassieke en online trainingen en e-learningmodules, de opleiding Howie the Harp, het Kiemuur, Talenten Motivatie Analyse en GGZ Ecademy. De Leeracademie van RIBW Brabant is bedoeld voor medewerkers, cliënten, partnerorganisaties én burgers. Via de Leeracademie kunnen zij 35 trainingen volgen. Denk aan trainingen gericht op onboarding of (persoonlijke) ontwikkeling van medewerkers en cliënten. Onze trainingen worden beoordeeld met een gemiddelde tevredenheidsscore van 7,8.

Trainingen voor zorgprofessionals, organisaties en burgers

Wil je weten welke trainingen wij allemaal aanbieden voor zorgprofessionals, organisaties en burgers? Onze professionals zetten hun deskundigheid in voor anderen binnen de zorg. Met cursussen voor individuen en maatwerktrainingen voor organisaties creëren onze ervaringsdeskundigen inzicht, erkenning en hoop. We bieden 29 verschillende cursussen op maat.

 

Jaarbeeld 2022 – Leren en ontwikkelen in een nieuw jasje 9