“In totaal slik ik per dag zo’n 23 tabletten, verspreid over vier momenten. Mijn Medido is zo ingesteld dat ‘ie op die momenten afgaat”, vertelt Suzanne. “Het apparaat geeft dan een hele irritante toon, die is niet te missen. En er licht een knopje blauw op. Als ik daar op druk, gaat het alarm uit en komt mijn medicatie eruit. Die neem ik dan meteen in. En ik eet wat, want zware medicijnen op een nuchtere maag vallen niet altijd goed. Dus het helpt mij ook om een goed dagritme aan te houden, op meer vlakken dan alleen medicatie.”

Voorheen had Suzanne gewoon een plastic medicijndoosje. “Daar zaten ook ‘portiezakjes’ in, maar ik moest er wel zelf aan denken om ze in te nemen. Toen vergat ik mijn medicatie nog wel eens. Of nam ik twee dosissen in één keer, als ik er tussendoor eentje vergeten was. En dat is allebei niet goed voor mijn gezondheid. Dus ondanks het lawaai ben ik blij dat ik een Medido gekregen heb!”

Ook zekerheid voor begeleiding

Niels van Veghel, ervaringsdeskundig medewerker: “Als we weten dat een cliënt zo’n slimme medicijndispenser in huis heeft, geeft dat ook voor ons rust. Voor sommige cliënten is het een risico om een hele rol medicijnen te hebben liggen”, zegt Niels. “De Medido geeft een dosis op maat, en je krijgt ‘m niet zomaar open om er meer uit te halen. Ook dat geeft een veilig gevoel. Voor de cliënt én voor ons als begeleiders. Bovendien is RIBW Brabant is gekoppeld aan het apparaat. Als een cliënt het alarm van de Medido níet uitzet – en dus geen medicatie krijgt op het moment dat dat eigenlijk wel moet – dan krijgen wij daar een seintje van. Dan bellen we op, of gaan we kijken of alles goed gaat. Gelukkig was dat bij Suzanne nog niet aan de orde. Zij is bewust bezig met haar medicatie en er ook heel punctueel in geworden. Dat is wel een voorwaarde om een Medido goed te laten werken: er zorgvuldig mee omgaan.”

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen op het gebied van herstel? En weten welke slimme middelen wij nog inzetten om de zorg nog beter te maken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4