We zouden het haast vergeten, maar in de eerste maanden van 2022 hadden we nog te maken met coronamaatregelen na weer een harde lockdown. Een periode die inmiddels gelukkig achter ons ligt. Een andere onverwachte, maar zeer ingrijpende gebeurtenis in het afgelopen jaar was de uitbraak van de oorlog in de Oekraïne. De gevolgen daarvan hebben ook impact op onze cliënten. Het brengt angst en onzekerheid mee over de toekomst en wat dit voor ze betekent.

Onze drijfveer was ook afgelopen jaar duidelijk. Doen wat nodig is voor het herstel van onze cliënten. We beseffen dat dit goede samenwerking met anderen vraagt. Daarom stond het jaar 2022 voor ons vooral in het teken van verdere intensivering van partnerschappen. Zoals binnen de Coalitie Hart van Brabant. Na intensieve voorbereidingen werd in oktober bekend dat we met elf zorgpartijen (op moment van schrijven, tien) vanaf 1 januari 2023 als coalitie gecontracteerd zijn voor mensen die Wmo-gerichte zorg nodig hebben. Als collectief willen we de zorg makkelijker en nóg beter maken. Door beter onze expertises in te zetten en met elkaar af te stemmen, waardoor cliënten goed geholpen worden en met minder loketten te maken hebben. Meer over de weg ernaartoe lees je in het artikel ‘Regiovisie’.

De basis van al onze samenwerkingen is dat iedereen doet waar hij goed in is. Daarom hebben we nauwe banden met voorzieningen in de wijk en het sociaal werk. Want we begeleiden onze cliënten in het dagelijks leven, daar waar het herstel plaatsvindt. Onze cliënten maken deel uit van de samenleving, van de buurten en wijken waar zij wonen. Daarom ben ik zo blij met het werk dat bijvoorbeeld Rob Haen verricht, als community builder bij ContourdeTwern. Ik sprak hem, samen met ervaringsdeskundige Wesley IJpelaar. Je leest er meer over op in het artikel ‘Herstellen doe je zelf’.

Wesley is inmiddels gastheer van het Kiemuur in de wijk, waarmee we als RIBW Brabant een bijdrage leveren aan de verbinding tussen cliënten en hun omgeving. Maar in eerste instantie kwam hij daar zelf, als bezoeker. Net als Rinske, die bij het Kiemuur het stukje erkenning en herkenning vond dat ze nodig had. Deze herstelverhalen blijven indrukwekkend.

Veel leesplezier gewenst!
Marina Hesen, Raad van Bestuur

Wil je op de hoogte blijven van wat wij doen op het gebied van herstel? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4