Marieke: “Dertien jaar lang werkte ik op de marketingafdeling van een importeur en exporteur van auto-onderdelen. De laatste jaren merkte ik dat ik veel van mijn werkzaamheden op de automatische piloot deed. Ik haalde er geen energie en voldoening meer uit. In overleg met een loopbaancoach besefte ik dat ik me meer wilde focussen op welzijn. Ik ging op zoek naar organisaties die bij mijn nieuwe carrièrepad zouden passen. Ik deed ook een oproep via LinkedIn. Zo kwam ik bij RIBW Brabant terecht. De website maakte me direct enthousiast. Om de organisatie te leren kennen, startte ik als vrijwilliger.”

Intensief leertraject

In 2021 begon Marieke aan een tweejarige leertraject aan ROC Tilburg. Op dat moment startte ze ook bij wijkteam Broekhoven in Tilburg. “Een hele verandering vanuit de commerciële wereld die ik gewend was. Gelukkig kreeg ik uitstekende begeleiding. Belangrijk, want het is een intensief traject waarin school en praktijk naast elkaar lopen. Ik kreeg twee werkbegeleiders toegewezen, bij wie ik altijd terechtkon met vragen. En ik kreeg een inwerkmaatje en inwerkschema. De eerste twee maanden liep ik mee en bepaalde ik mijn eigen tempo. Daarna bouwde ik langzaam een eigen caseload op. Omdat je echt onderdeel bent van het team, leer je snel.”

Persoonlijke groei

Inmiddels heeft Marieke haar diploma op zak en werkt ze bij wijkteam Monteverdi in Tilburg-Noord. Per 1 juni 2023 is ze in loondienst als herstelondersteuner. Ze is nog steeds blij met de stap die ze heeft gemaakt, ook al was het spannend om te doen: “Mijn werk is boeiender, ik ben enthousiaster. In mijn rol kan ik iemand niet beter maken, maar wel het leven veraangenamen. Dat geeft mij energie. Daarnaast is RIBW Brabant een hele fijne organisatie. Tegen mensen die denken aan een carrièreswitch zou ik willen zeggen: kies voor werk dat je gelukkig maakt!”

Zinvol werk

Steeds meer mensen zijn op zoek naar zinvol werk, vertelt Lieke van Kerckhoven, Praktijkopleider bij RIBW Brabant. “We merken dat zij graag een bijdrage willen leveren aan de maatschappij. Omdat we die mensen heel goed kunnen gebruiken in onze organisatie, organiseren we informatiebijeenkomsten en zijn we aanwezig bij open dagen van scholen. Zo zetten we RIBW op de kaart.” Twee keer per jaar – in september en februari – zijn er sollicitatierondes voor de vacature bbl-leerling maatschappelijke zorg niveau 4.

RIBW houdt gedurende het traject continu vinger aan de pols. Lieke: “Met ons werk maken we impact voor de cliënt. Maar het werk kan ook impact hebben op onze medewerkers. Daarom begeleiden we bbl’ers – en andere collega’s trouwens ook – heel goed. Zowel op de werkvloer, als in het leertraject op school. Alles voor een zachte landing. Zo binden we deze gemotiveerde mensen aan onze organisatie!”

Cijfers

Jaarbeeld 2022 - Werken in het wijkteam als bbl 1

De vijf pluspunten van het werken bij RIBW Brabant

Bij RIBW Brabant vinden we goed werkgeverschap heel belangrijk. We streven naar optimale medewerkerstevredenheid door een fijne werkomgeving te creëren. Vijf pluspunten staan daarin centraal:
• Maatschappelijke betrokkenheid: ons werk doet ertoe. We zetten de cliënt centraal en maken elke dag opnieuw het verschil voor honderden mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid.
• Uitdaging: werken bij RIBW Brabant is veelzijdig en uitdagend. Elke medewerker krijgt de ruimte om eigen interesses en expertises optimaal toe te passen.
• Gelijkwaardigheid en respect: we staan naast de cliënt en vullen elkaar als collega’s aan. In de gehele organisatie heerst een positieve en informele sfeer.
• Verantwoordelijkheid: binnen RIBW Brabant zijn er korte lijnen en is er ruimte voor eigen inbreng. Iedereen draagt verantwoordelijkheid in de resultaatverantwoordelijke teams.
• Ontwikkeling: we stimuleren medewerkers om het beste uit zichzelf te halen, bijvoorbeeld met scholing en persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijke drijfveren en talenten zijn belangrijk.

Meer weten over werken bij RIBW Brabant

Wil jij het verschil maken voor mensen met een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid? Met jouw kennis en ervaring draag je bij aan duurzaam herstel van onze cliënten. Elke dag opnieuw. Dat is niet alleen heel belangrijk, het voelt ook nog eens héél goed. Lees meer over werken bij RIBW Brabant en bekijk onze vacatures via de Werken bij-pagina.

 

Jaarbeeld 2021 – Waar of niet waar 4