‘Iedereen kan als maatje aan de slag’
Mariëlle voor de Poorte (links op de foto) koppelt in haar rol cliënten en vrijwilligers aan elkaar. Mariëlle: “Het inzetten van vrijwilligers is superbelangrijk. Bij RIBW Brabant zijn er verschillende mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld op een van de woonlocaties, waar vrijwilligers de woonbegeleiding en kantoren ondersteunen. Cliënten zijn vooral geholpen met een maatje; iemand die hen afleiding, ondersteuning en een luisterend oor biedt.”
“Sommige cliënten krijgen weinig tot geen bezoek, hun netwerk is klein. Zij kijken echt uit naar iemand die speciaal voor ze langskomt en tijd en één-op-één aandacht heeft om leuke dingen te doen. Denk aan samen wandelen of fietsen, televisie kijken, spelletjes spelen, koffiedrinken of boodschappen doen. Die extra service willen we elke cliënt bieden. Daarom zoeken we continu maatjes. Op basis van leeftijd, interesses, voorkeuren en beschikbaarheid probeer ik de perfecte match te maken.”
Handvatten
Wil iemand als maatje aan de slag, dan is er eerst een intakegesprek om te kijken of het werk past, zegt Mariëlle. “We werken met een kwetsbare doelgroep, dat schikt soms af. Maar vrijwilligers hoeven het niet alleen te doen; ze krijgen begeleiding. Zo is er voor iedere vrijwilliger een vaste ‘contactpersoon vrijwilligers’ binnen het team waarin de vrijwilliger werkzaam is. Daarnaast krijgen vrijwilligers voordat ze starten informatie over de organisatie én het werk dat ze gaan doen. Bijvoorbeeld over de ziektebeelden die ze tegen kunnen komen. Of waar ze op moeten letten bij het afspreken met cliënten. Ook verwijzen we vrijwilligers altijd naar de website van VrijwilligersTilburg, waarop trainingen en informatie staan. Met die handvatten kunnen ze goed voorbereid aan de slag.”
Bij RIBW Brabant maken we geen onderscheid tussen vrijwilligers en betaalde medewerkers; ze horen allemaal bij onze organisatie.”
‘Dit werk is voor mij een stukje rijkdom’
Vrijwilliger Priscilla Marleen (rechts op de foto) is al vijf jaar maatje bij RIBW Brabant: “Ooit had ik de ambitie om ervaringsdeskundige te worden. Tijdens mijn opleiding kwam ik erachter dat het toch niet helemaal bij me paste. Maar ik kwam wél in aanraking met organisaties als RIBW Brabant. De organisatie is menselijk, oprecht en er is veel vertrouwen. Sindsdien sta ik als maatje klaar voor cliënten.”
Het is belangrijk dat er een klik is tussen vrijwilliger en cliënt, zegt ze. “Dan bouw je echt een sterke band op. Als maatje ben ik er voor de gezelligheid, om leuke dingen te doen. Natuurlijk merk ik dat cliënten ook wel eens met mij over hun problemen willen praten. Daar sta ik voor open. Merk ik dat het té inhoudelijk wordt? Dan haak ik de herstelcoach en begeleider aan.”
Van betekenis
Priscilla vindt het vooral mooi dat ze er écht voor iemand kan zijn. “Ik geef mijn aandacht, tijd en energie en merk dat ik daardoor van betekenis ben. Daarmee help ik niet alleen de cliënt, maar ook mezelf. Ik word er een beter persoon van. En ik leer dagelijks bij. Vroeg was ik heel materialistisch ingesteld, nu is dit werk voor mij een stukje rijkdom.” Het werk moet bij je passen, zegt ze eerlijk. “Maar we zijn allemaal mensen. Je weet niet wat voor hulp je later zelf nodig hebt, morgen kan je dag ineens anders zijn. Ik probeer niet te oordelen, je weet nooit wat iemand heeft meegemaakt. Als je ervoor openstaat en het allemaal op je af laat komen, kan er zoiets moois ontstaan.”
Dat ze altijd bij haar contactpersoon terechtkan, vindt ze fijn. “Met mijn contactpersoon wissel ik van gedachten, of ik vraag advies. En even ventileren, na een pittig gesprek met een cliënt, kan ook. Ik voel me gehoord.”