Tweeënhalf jaar geleden bespraken Yvette van Laar, trainer en adviseur bij RIBW Brabant, en Mariet Geurts, trainer en coach bij MEE De Meent Groep, voor het eerst de opzet van een training over LVB en psychiatrie. Yvette: “Medewerkers van gemeenten, sociale wijkteams, zorginstellingen en woningcorporaties werken niet dagelijks met mensen met een LVB of psychische kwetsbaarheid, of allebei. Maar ze komen er in hun werk wel mee in aanraking. Omdat dit uitdagend kan zijn, ontwikkelden we een basistraining om deze medewerkers praktische handvatten te geven voor de omgang met deze mensen.”

Zowel bij psychische kwetsbaarheden als bij LVB heb je onder andere te maken met een andere informatieverwerking, legt Yvette uit. “De reden daarvoor is misschien anders, maar je loopt wél tegen dezelfde problemen aan. Een oplossing of aanpak kan dan ook hetzelfde zijn.” Mariet: “Veel tips gelden voor mensen met een psychische kwetsbaarheid én mensen met een LVB. Dus kun je ze uitstekend combineren in een training.”

Praktijkgericht

De training bestaat uit een e-learningmodule met inhoudelijke kennis: wat is een verstandelijke beperking, welke psychische kwetsbaarheden zijn er en wat betekent herstelvisie? Daarna zijn er twee fysieke bijeenkomsten waarin cursisten ervaringsoefeningen doen. Daarin maken cursisten kennis met het werken vanuit de herstelvisie en leren ze wat dit betekent voor hun dagelijkse praktijk. Yvette: “Deelnemers leren effectief communiceren met mensen met een LVB en psychische kwetsbaarheid, met voorbeelden uit de praktijk. Na de eerste bijeenkomst krijgen ze een praktijkopdracht en tijdens de afsluitende bijeenkomst evalueren we hun ervaringen.” Mariet: “Cursisten passen het geleerde direct toe op eigen casuïstiek. Daarin is voldoende keuzevrijheid. Mensen bepalen zelf waarin ze zich willen ontwikkelen, bijvoorbeeld omdat ze ergens in hun dagelijkse werk veel mee te maken hebben.”

Elke fysieke bijeenkomst wordt bijgewoond door een ervaringsdeskundige; iemand met een LVB of psychiatrische kwetsbaarheid. Mariet: “Cursisten kunnen dan vragen stellen. Zo horen deelnemers de ervaringen van mensen met een LVB en psychische kwetsbaarheid zelf.” Yvette: “Vaak ben je in ons vakgebied aan veel regels verbonden. Daarom focussen we op wat wél mogelijk is. Kleine aanpassingen kunnen groots effect hebben.”

Logische link

Het is de eerste keer dat RIBW Brabant op deze manier een training ontwikkelt. Yvette: “Eerder werkten we altijd vraaggericht: een organisatie nam contact op met een vraag en wij stemden daar een programma op af. Nu zijn we juist begonnen met het ontwikkelen van een training.”

Mariet: “De samenwerking verloopt vanaf het begin uitstekend. We hebben een goede klik, vullen elkaar aan en vertrouwen op elkaars deskundigheid. RIBW Brabant brengt expertise in psychiatrie, MEE De Meent Groep in LVB. Door onze krachten te bundelen, versterken we elkaar.”

Leren en ontwikkelen

Medewerkers, cliënten, partnerorganisaties én burgers kunnen binnen de leeracademie van RIBW Brabant in totaal 20 trainingen en 21 e-learnings volgen. Onze trainingen worden beoordeeld met een gemiddelde tevredenheidsscore van 8,3. De training LVB – psychiatrie – herstelvisie wordt nu aangeboden voor de negen gemeentes binnen de regio Hart van Brabant. Het is een succes; niet alleen bij externe organisaties, ook bij RIBW Brabant en MEE De Meent Groep. Binnenkort volgen de eerste eigen medewerkers deze training.

 

Trainingen voor zorgprofessionals, organisaties en burgers

Wil je weten welke trainingen wij allemaal aanbieden voor zorgprofessionals, organisaties en burgers? Onze professionals zetten hun deskundigheid in voor anderen binnen de zorg. Met cursussen voor individuen en maatwerktrainingen voor organisaties creëren onze ervaringsdeskundigen inzicht, erkenning en hoop. We bieden 29 verschillende cursussen op maat.

Jaarbeeld 2023 – We versterken elkaar 1