Wanneer de blaadjes vallen en de zon zich minder laat zien, gaan mensen minder vaak naar buiten. De kans op een winterdip of depressie ligt sneller op de loer. Zéker wanneer iemand al kwetsbaar is. Omdat meerdere cliënten bij ons aangaven zo’n winterdip te hebben, testten Dirk van Haren en zijn team samen met zes cliënten de AYOlite-daglichtbril. “De daglichtbril is een brilmontuur zonder glazen”, legt Dirk uit. “Bovenin het montuur zit uv-licht dat de zon vervangt en melatonineaanmaak remt. Hierdoor voel je je fitter en heb je meer energie.”
Zonlicht to go
“Het grootste voordeel van de daglichtbril is de gebruiksvriendelijkheid”, vervolgt Dirk. “Eerder moest je voor wat extra energie een half uur aan tafel zitten, met je neus voor een daglichtlamp. Met de bril hoeft dat niet en kun je ook nog andere dingen doen.”
Niet alleen Dirk is enthousiast over de bril. In de testresultaten geeft het merendeel van de brilgebruikers aan dat ze tegenslagen beter kunnen verwerken, meer energie hebben en zich vrolijker voelen dan in andere winters. Dirk: “Door de hernieuwde motivatie schieten deze cliënten sneller in de actiestand, waardoor ook onze begeleiding soepeler verloopt. Win-win.”
Begrip door beleving
Minder energie door minder zon kunnen we ons allemaal voorstellen. Maar weten we ook hoe een psychose voelt? Hoe het is om in een gewelddadige thuissituatie te leven? Of hoe een delier eruitziet? Bij RIBW Brabant zijn we ervan overtuigd dat we cliënten beter kunnen begeleiden naar herstel als we écht weten waar zij doorheen gaan. “Daarom zetten we sinds 2023 op kleine schaal VR-brillen in, tijdens interne trainingen”, vertelt Dirk. “Deze bootsen situaties na waarin onze cliënten kunnen zitten. Een vorm van psycho-educatie, maar dan heel beeldend. De VR-bril creëert begrip en bewustwording, waardoor onze ondersteuning gerichter wordt.”
Adem in, adem uit
De innovatiewerkgroep deed in 2023 niet alleen onderzoek naar de VR- en AYOlite-bril, maar keken ook naar andere innovatieve hulpmiddelen om de zelfredzaamheid van cliënten te versterken. Dirk: “De Moonbird is een handzaam apparaat dat cliënten helpt dieper en langzamer te ademen. De Moonbird zet in je hand uit wanneer je moet inademen, en krimpt weer in als je moet uitademen. Door het vertragen van de ademhaling gaat de hartslag omlaag en verlicht het stress. De innovatiewerkgroep kan niet wachten om deze technologie te testen en te zien wat voor effect de Moonbird in de praktijk heeft.”
Minder eenzaam
Daarnaast onderzochten Dirk en zijn team een interactieve robotkat, met een cliënte die veel eenzaamheid ervaarde. “De robotkat ademt en spint als een echte poes, waardoor het net een huisdier is. De vrouw kan geen echte huisdieren houden, dus dit was een fijne oplossing. Bij een tussenevaluatie gaf ze aan zich minder eenzaam te voelen door de nabijheid van de kat.”
Toekomstgerichte zorg
RIBW Brabant vindt het belangrijk dat zorgtechnologie een vaste plek krijgt binnen het reguliere aanbod van hulpverlening. Dirk: “Door te blijven investeren en onderzoeken, begeleiden we cliënten steeds meer op maat. En blijven we als organisatie vooroplopen in ons vakgebied.”