Voor professionals

De training “LVB en psychiatrie” richt zich op het vergroten van kennis op het gebied van omgaan met mensen met een LVB in combinatie met psychiatrische problemen. Hieronder vallen verschillende psychiatrische kwetsbaarheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stemmingsstoornissen (zoals depressie), autisme, persoonlijkheidsstoornissen (zoals borderline) en psychotische stoornissen. In deze training wordt de koppeling gemaakt naar mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met deze psychiatrische kwetsbaarheden. We werken daarbij zoveel mogelijk vanuit voorbeelden uit de praktijk.

Vorm en inhoud

Deze training wordt gecombineerd aangeboden en bestaat uit:
• E-learning 1 uur
• Fysieke bijeenkomst 3,5 uur
• Praktijkopdracht 1 uur
• (Online) bijeenkomst 2 uur

In de e-learning leer je wat kenmerken zijn van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en wat belangrijk is in het werken met hen. Ook worden verschillende psychiatrische kwetsbaarheden en de zogenaamde ‘herstelvisie’. behandeld.
Belangrijke elementen uit de herstelvisie zijn:
• Zelfregie
• Het bieden van hoop is van cruciaal belang
• Werken met ervaringsdeskundigen
• Invulling geven aan het ‘nieuwe’ leven
In de fysieke bijeenkomst staan we stil bij hoe mensen met een LVB en/of een psychiatrische kwetsbaarheid de wereld ervaren en hoe we ons hierop aan kunnen passen. Daarnaast werken we met (eigen) casuïstiek om handvatten te geven die je direct in de praktijk kunt toepassen. Tijdens deze bijeenkomst sluit (indien mogelijk) een ervaringsdeskundige aan. Hij of zij beantwoordt vragen van de deelnemers. Niemand weet beter dan een ervaringsdeskundige wat in het dagelijks leven wel en niet werkt.
Na deze bijeenkomst krijg je een praktijkopdracht.
In de online bijeenkomst staan we stil bij hoe het in de tussentijd is gelukt om het een en ander in de praktijk te brengen en waar eventueel nog extra toelichting/oefening nodig is. Hier leren we van elkaars praktijkervaringen.

Resultaat

Na afloop van de training:
• Heb je kennis over de omgang met mensen met LVB en/of psychiatrische kwetsbaarheden.
• Heb je vanuit de e-learning basiskennis over de volgende kwetsbaarheden: stemmingsstoornissen, autisme/ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en psychotische stoornissen.
• Ben je in staat om kenmerken van LVB en psychiatrische kwetsbaarheden in jouw werk te herkennen.
• Heb je praktische tips gekregen over hoe je om kunt gaan met mensen met een LVB en/of psychiatrische kwetsbaarheden.
• Heb je geoefend met jouw manier van communiceren met mensen met een LVB en/of psychiatrische kwetsbaarheid.
• Heb je een handige tool die je kunt inzetten in het werken met mensen met een LVB en/of psychiatrische kwetsbaarheid.

Voor wie

Deze training is voor iedereen die beroepsmatig te maken krijgt met mensen met een LVB en/of psychiatrische kwetsbaarheid. Denk hierbij aan professionals die werken in een sociaal wijkteam, op een afdeling binnen de gemeente zoals Wmo of werk en inkomen, binnen een sociale werkvoorziening, bij een gespecialiseerde zorginstelling die niet gericht is op LVB en/of psychiatrie of bij een woningcorporatie.

Yvette van Laar, senior trainer RIBW Brabant: “We willen bereiken dat mensen die in hun werk hier mee te maken krijgen, dit leren begrijpen. Dat deze professionals hier beter mee om leren gaan door middel van praktische tips en tools, en voelsprieten ontwikkelen dat ze mogelijk te maken hebben met mensen met een licht verstandelijke beperking en/of zowel een psychische kwetsbaarheid.”

Aantal deelnemers

Er kunnen 14 personen deelnemen.

Accreditatie

Deze leerlijn is geaccrediteerd bij Registerplein en SKJ.

Meer informatie en flyer

In gemeente Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk en Tilburg verzorgt RIBW Brabant deze training in samenwerking met MEE De Meent Groep. In overleg kunnen de basistraining ook in-company aanbieden op locatie. Stuur voor meer informatie en/of kosten van de training een email naar [email protected]. De informatie kun je nalezen in de flyer.

Ervaringen van deelnemers

Deelnemers van de ‘Basistraining licht verstandelijke beperking (LVB) en psychiatrie’ zeiden na afloop:
• “Een boeiende training gegeven door deskundige mensen, waar ik bruikbare en toepasbare informatie uit heb gehaald.”
• “De werkvormen waren waardevol. Er werd ook goed gelinkt naar de werkelijke praktijk.”

Meer informatie en aanmelden

Stuur voor meer informatie en of kosten van de training een e-mail naar [email protected].

 

Basistraining licht verstandelijke beperking (LVB) en psychiatrie