Waar

“Ik zal niet 100 procent zeggen, maar ik denk dat zeker 90 procent van de mensen ooit te maken krijgt met psychische klachten. Iedereen heeft namelijk zijn uitdagingen. Heel veel mensen zoeken geen hulp en vinden zelf een manier om ermee om te gaan. Vaak is een psychische of psychiatrische kwetsbaarheid heel onzichtbaar: de cliënten met wie ik dagelijks werk zijn hele normale mensen, gewoon zoals jij en ik. Ik geloof oprecht dat zij gevormd zijn door het stigma dat rond psychische kwetsbaarheden bestaat. Daarom denk ik dat het belangrijk is om open te zijn en het gesprek aan te gaan. En daarbij niet alleen de pijlen te richten op mensen met een diagnose. Cliënten verwachten vaak niet dat ik ook wel eens tegen dingen aanloop in mijn leven. Je hoeft niet per se een ‘stempel’ te hebben om je rot te voelen. Door luchtigheid en openheid, verdwijnen vooroordelen. Bekendheid over psychische of psychiatrische problemen werkt als een rimpeleffect: als je zelf opener wordt, dan wordt je omgeving dat ook. Het stigma wegnemen begint bij jezelf.”