Waar / Niet waar

Fynn Graafland: “Ik gebruik zeker een uur per dag verschillende apps: TikTok, Instagram, Snapchat en BeReal. Vaak is het tijdverdrijf, bijvoorbeeld als ik op de bus wacht. Via mijn telefoon leg ik makkelijker contact, ondanks mijn sociale angsten. En ik vind gelijkgestemden online, bijvoorbeeld mensen die dezelfde muziek leuk vinden. Maar social media hebben ook nadelen. Het zorgt voor concentratieproblemen en onzekerheid, als je je spiegelt aan niet-realistische plaatjes. Voel je je al niet goed? Dan word je makkelijker in die negatieve kanten meegezogen. Er zijn ook specifieke hoekjes op het internet die niet herstelgericht zijn. Bijvoorbeeld pro-ana-groepen, waarin mensen elkaar aanmoedigen nóg meer af te vallen. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zeg ik dus: ga even van social media af. Pas als je wat sterker in je schoenen staat, kun je jezelf wapenen tegen de nadelen van social media. En is het juist een mooie plek om aansluiting met anderen te vinden.”