Even voorstellen... blogger Mariëlle Hoefnagel 1Even voorstellen

Een blog schrijven….. Ik schrijf regelmatig mijn gedachten op papier om mijn hoofd leeg te maken, maar een blog schrijven?!
“Waarom heb ik dit idee geopperd?” roept mijn innerlijke perfectionist. “Kan ik dat eigenlijk wel?” vraagt mijn onzekerheid.
“Omdat ik het leuk vind om anderen mee te nemen in mijn wereld van autisme, ervaringsdeskundigheid, mijn gevoelsleven, mijn brein” zegt mijn echte ik.

Ik ben Mariëlle Hoefnagel en werk als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant. Ik ben getrouwd, heb twee dochters van 18 en 14 jaar, 2 honden en woon in Tilburg.

Diagnose autisme

Mijn weg naar ervaringsdeskundige begon zo’n 3,5 jaar geleden toen onze jongste dochter, na een behoorlijke zoektocht, de diagnose ASS (autisme spectrum stoornis) kreeg. Tijdens de psycho-educatie die wij als ouders kregen vielen er veel puzzelstukjes op zijn plaats, ook voor mijzelf. Niet lang daarna kreeg ik zelf ook de diagnose autisme. Door middel van het lezen van heel veel informatie, surfen op het internet, lotgenotencontact, lezingen en hulp van een psycholoog en later een coach kreeg ik steeds meer inzicht in mijzelf, wie ik ben en vooral antwoorden op de vragen die ik mezelf al mijn hele leven stelde.

Opleiding tot ervaringsdeskundige

Doordat ik inmiddels als vrijwilliger aan de slag was bij het Kiemuur wist ik van het bestaan van alle cursussen die RIBW Brabant bood. Ik heb toen in een jaar tijd Herstellen doe je zelf, Werken met eigen ervaring en de Wellness Recovery Action Plan (WRAP) gedaan. Voor mij was het een logische stap om bij Howie the Harp de opleiding tot ervaringsdeskundige te doen. Niet alleen vanwege het perspectief dat het bood op een toekomstige baan maar vooral omdat ik veel onbegrip, stigmatisering en onderkenning van het eigen kunnen van autisten (en ja, ik schrijf hier autisten 😉 ) zag. Maar mijn allergrootste drijfveer blijft mijn twee dochters. Door deze opleiding te doen zou ik op een professionele manier anderen kunnen ondersteunen in hun herstelproces en wellicht intern binnen RIBW processen kunnen beïnvloeden en aanpassen vanuit mijn eigen ervaringen en expertise.

Baan als woonondersteuner

Tegelijkertijd zag ik een vacature voor woonondersteuner bij RIBW Brabant voorbijkomen. Omdat één van mijn grootste obstakels in mijn leven het functioneren in een groep of team is geweest was dit voor mij een laagdrempelige manier om het teamproces van een afstand te kunnen bekijken en te observeren. (Ik heb het functioneren in een groep of team heel lang vermeden uit angst vanuit eerdere negatieve ervaringen) Daarnaast had ik in deze baan meer contact met cliënten dan vanuit mijn vrijwilligersfunctie. Omdat ik de opleiding tot ervaringsdeskundige voor werknemers in Rotterdam volgde sloot dit ook nog eens beter aan. Ik werd aangenomen en na het behalen van mijn diploma in april 2019 ben ik vanuit deze functie van woonondersteuner terechtgekomen op mijn huidige werkplek als ervaringsdeskundige waar ik met heel veel plezier werk.

Mijn echte ik

Mijn herstel is in grote lijnen te omschrijven als een weg van mijzelf onzichtbaar maken en daardoor onzichtbaar zijn, naar mijn echte ik leren kennen, meer vertrouwen in mijzelf krijgen en er zichtbaar mogen zijn. Ik heb altijd gedacht dat die onzichtbaarheid mijn veiligheid was maar uiteindelijk maakte ik mijn echte gevoelens, mijn echte dromen, mijn echte verlangens, mijn echte ik ook compleet onzichtbaar.

En dus een blog schrijven……. ”Ja, ik ga ervoor!” zegt mijn ik die nu zichtbaar durft te zijn.