Kitty van den Heuvel is getrouwd met Harrie. Samen hebben ze een ‘hondenkindje’: Sady, een Amerikaanse Stafford. Sinds 2008 krijgt Kitty begeleiding van RIBW Brabant, voor wat ze zelf ‘een aardige verzameling aan psychische problemen’ noemt. Daarnaast heeft ze dagelijks thuiszorg over de vloer, vanwege haar steunkousen. Via haar thuiszorgorganisatie maakte zij grofweg twintig jaar geleden al kennis met Caren. “Toen in 2022 duidelijk werd dat RIBW Brabant óók met Caren ging werken, kon ik ze daar al over bijpraten en ze laten meekijken. Dat was eigenlijk best leuk, dat ik mensen een keer wat kon leren en dat het niet andersom was.”
“Caren is voor mij echt een totaalplaatje”, zegt Kitty. “Alle zorginformatie is op één plek verzameld. Mijn cliëntdossiers en herstelplan. Ook mijn kalender staat er in, dus ik kan precies zien welke zorgafspraken ik heb. En er is een optie om zelf berichten te schrijven. Heel overzichtelijk, vind ik het. En als je zorg krijgt van verschillende organisaties of zorgverleners, kun je die zelf koppelen aan jouw digitale zorgomgeving koppelen. Je bepaalt zelfs per zorgverlener die je toegang geeft wat zij precies wel en niet mogen zien of bewerken.”
Een veilig gevoel
Als cliënt bepaal je dus veel zelf in Caren. “Dat waardeer ik, het geeft mij een veilig gevoel”, zegt Kitty. “Je kan alleen in iemands dossier kijken als je na je wachtwoord ook een persoonlijke code invoert. En als ik berichten schrijf in Caren, bepaal ik zelf de ontvanger. Alléén mijn herstelcoach, mantelzorger, of wijkverpleegkundige, of een combinatie van verschillende mensen. Of niemand. Voor mij helpt het soms al om iets gewoon even van me af te schrijven. Harrie sukkelt momenteel behoorlijk met zijn gezondheid, en daar maak ik me soms zorgen over. Als ik ervoor kies om mijn hersenspinsels in Caren te delen, dan is dat ook nuttig. Ik stel met één klik mijn belangrijkste zorgverleners op de hoogte, dan hoef ik mijn verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. Als Mariëlle dan bijvoorbeeld komt, weet ze al een beetje hoe het met mij gaat. Dat kletst net wat makkelijker.”
Rust en overzicht
Kitty is blij met Caren, maar ze snapt ook dat het voor veel cliënten van RIBW Brabant nog heel nieuw en spannend is. Haar tip: “Ga er gewoon eens in spelen. Ja: je moet er misschien even inkomen, maar het is een heel overzichtelijk systeem. En RIBW Brabant kan je helpen om het systeem te leren kennen. Mij geeft het rust en overzicht, zeker omdat ik zorg krijg van meerdere organisaties.”
Eigen regie: past bij herstelondersteunende zorg
Ook Mariëlle Hek, herstelondersteuner, is enthousiast vanuit de zorgkant. “Caren is heel transparant; in de relatie cliënt-zorgverlener én tussen verschillende zorgverleners. Ik vind het geweldig dat cliënten met Caren meer inzicht krijgen en regie kunnen pakken over hun eigen zorg. Dat past ook supergoed bij de herstelondersteunende zorg die wij als RIBW Brabant bieden. Door Caren denk ik kritischer na bij het maken van rapportages, omdat ik weet dat ook de cliënt meeleest. Ik ben er alert op dat geschreven tekst soms anders overkomt dan bedoeld. Daarom denk ik dus steeds bewuster na over mijn bewoordingen. En dat vind ik eigenlijk juist mooi!”
Caren in het kort:
- Cliënten bepalen zelf of en hoe ze Caren gebruiken.
- Geschikt voor cliënten met ambulante begeleiding, beschermd wonen en/of deelnemers van KREW (leer- en werkprojecten, en begeleiding naar werk).
- Privacy en veiligheid: alle data wordt goed beschermd.
- Structuur en overzicht: het is mogelijk om meerdere zorgverleners van verschillende organisaties te koppelen.
- Rapporteren: onze collega’s gebruiken daarvoor systeem ONS, dat is gekoppeld.
- Toegankelijkheid: via smartphone, tablet of op de computer.
- Cliënten zonder pc, laptop, smartphone of tablet die Caren willen gebruiken, krijgen er een in bruikleen.