Ervaringsdeskundigheid als onderdeel van herstel
Ervaringsdeskundigheid is een belangrijk onderdeel van onze herstelondersteunende zorg. Daarom biedt RIBW Brabant de eenjarige opleiding tot ervaringsdeskundige Howie the Harp aan. Hoofddocent en ervaringsdeskundige Gerwin van Overvelde en trainer en ervaringsdeskundige Jip Dijcks vertellen over het belang van de opleiding.
“Elk herstelproces is persoonlijk en uniek, maar elke cliënt ervaart uitdagingen als het verliezen van maatschappelijke rollen en het kwijtraken van regie”, vertelt Jip. “Ervaringsdeskundigen begrijpen hoe ontwrichtend dat kan zijn en ondersteunen het maken van ruimte hiervoor bij herstel.” Gerwin sluit zich daarbij aan: “Vanuit je eigen ervaring sluit je makkelijker aan bij anderen. Zelfs zonder gedeelde ervaringen; het helpt al om te weten dat iemand iets soortgelijks heeft meegemaakt.”
Kwetsbaar
Gerwin werkt sinds 2017 als ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant. Hij verhuisde jaren geleden naar Tilburg voor zijn studie sociologie en ging daarna bij Interpolis werken. Het werk paste niet bij hem, maar het was wel veilig. Tot hij vastliep en thuis kwam te zitten met angst, depressie en trauma. Hij kwam als cliënt bij het Maatschappelijk Steunsysteem terecht. “In mijn traject maakte ik kennis met een ervaringsdeskundige van RIBW Brabant: een grote, brede, imponerende, maar supervriendelijke gast. We hadden hele fijne gesprekken.”
Jip kampt al vanaf jongs af aan met gezondheidsproblemen: ernstige astma, extreme hooikoorts en allergieën. Hij was vaak ziek en veel thuis. “Mijn vroegste herinnering is dat ik wakker werd en het gevoel had dat ik stikte. Naar buiten was ik de vrolijke Jip, maar vanbinnen kreeg ik te maken met angststoornissen, depressies en suïcidaliteit.” Hij werd opgenomen in het Nederlands Astmacentrum Davos. “Daar kreeg ik voor het eerst ook psychische ondersteuning.”
Groeien
Beiden maakten ze daarna kennis met RIBW Brabant. “Tijdens mijn hersteltraject zeiden professionals dat ervaringsdeskundigheid echt iets voor mij was, maar ik wilde er nog niks van weten”, zegt Jip. “Toen ik na mijn herstel worstelde met reguliere opleidingen en op Howie the Harp stuitte, leek het inderdaad goed bij me te passen. Ik voelde me er meteen thuis, tussen andere studenten met ieder hun eigen uitdagingen. Het was een soort snelkookpan waarin we ons richtten op onze sterke punten, behoeften en mogelijkheden. Ik groeide enorm, kreeg alle ruimte om me te ontwikkelen als persoon en professional.”
Gerwin begon als vrijwilliger bij het Kiemuur, maar volgde daarna ook de opleiding. “Bij Howie ontdekte ik waar ik goed in ben en waar ik blij van word. En ik leerde dat het oké is mijn leven te leiden zoals ik dat wil. Door niet fulltime te werken bijvoorbeeld, en ruimte voor mezelf te pakken als dat nodig is. Het bracht me terug bij de basis van wat belangrijk is.”
Collectieve ervaringskennis
De opleiding beviel de heren zo goed, dat ze zich allebei aansloten bij Team Training en Ontwikkeling bij RIBW Brabant. Gerwin: “Ik merkte al vrij snel dat ik blij word van voor groepen staan. Als hoofddocent bij Howie the Harp ben ik verantwoordelijk voor het curriculum en het begeleiden van studenten, inclusief toets- en afstudeerbeoordeling. De studentengroep is superdivers –de jongste is achttien, de oudste zestigplusser – wat het werk heel interessant maakt. Bij Howie werken we meer dan een jaar intensief samen. Je ziet mensen vooruitgang boeken. Na onze opleiding hebben ze bijvoorbeeld het vertrouwen gekregen om een mbo- of hbo-opleiding te doen, terwijl ze dat vooraf niet durfden.”
Jip: “Bij Howie the Harp doe je een berg aan collectieve ervaringskennis op, in een fijne leeromgeving. Kwetsbaarheid is de norm; prettig en confronterend tegelijk. Omdat het interactief is hoor je verschillende herstelverhalen en leer je van elkaars uitdagingen en oplossingen. We ondersteunen en versterken elkaar.”
Voldoening
Gerwin en Jip benadrukken dat het belangrijk is dat RIBW Brabant de opleiding aanbiedt. Howie the Harp is volledig gericht op ervaringsdeskundigheid. In tegenstelling tot andere opleidingen, waar het slechts een onderdeel is. Daarnaast helpt het medewerkers te vinden voor RIBW Brabant en partnerorganisaties. Gerwin: “Het is soms lastig de juiste mensen te vinden, voor wijkteams en KREW bijvoorbeeld. De meeste ervaringsdeskundigen bij RIBW Brabant volgden onze opleiding. We stimuleren ook dat andere organisaties ons beter leren kennen, zodat we samenwerkingen kunnen versterken.”
“Niet alle hulpverleners hoeven ervaringsdeskundigen te zijn, maar ervaringsdeskundigheid is wél een belangrijk ingrediënt voor herstel”, concludeert Gerwin. “Het geeft ontzettend veel voldoening om mensen hun eigen kracht en talent te helpen vinden en ontwikkelen.” Jip: “Het blijft bijzonder hoe ik mijn ervaring kan inzetten om anderen te helpen.”
Wil je, net zoals Gerwin en Jip, de opleiding van Howie the Harp bij Howie Brabant volgen?
Dan nodigen we van harte uit voor een informatiebijeenkomst. We geven je uitgebreide informatie over de opleiding, beantwoorden al je vragen en vertellen je meer over onze selectieprocedure. De informatiebijeenkomsten organiseren we in het opleidingscentrum aan de Zuiderkruisweg 1 Tilburg. De opleiding start 30 januari 2025.
Elke maand organiseren we een informatiebijeenkomst op maandag. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan door te bellen of mailen naar Karin Nievelstein, Ilona van Veghel- Pelders of Esther Boonman Deibel. Als je dat fijn vindt mag je, na overleg, iemand meenemen naar de informatiebijeenkomst. Zien we je snel?
Karin Nievelstein
Telefoonnummer: 06 – 15562440
E-mail: [email protected]
Esther Boonman Deibel
Telefoonnummer: 06 – 20964765
E-mail: [email protected]
Ilona van Veghel-Pelders
is bereikbaar via 06-52850628 en [email protected]