Ervaring werkt voor studenten

Howie the Harp™ is bijzonder omdat jouw herstelproces en dat van jouw medestudenten deel uitmaakt van het totale leerproces. Je leert persoonlijke ervaringen van enige afstand bekijken en haalt er eigen levenslessen uit. Zo zet je jouw ervaring om naar ervaringskennis. Het is die kennis die jou en jouw medestudenten onderscheidt van klassiek opgeleide hulpverleners. Vanuit ervaringskennis en theoretische kennis werk je toe naar de professionele praktijk van een ervaringsdeskundige. Alweer de 5e klas van deze unieke eenjarige opleiding is 24 september 2020 gestart. Vanaf 11 november 2021 kun je de opleiding weer volgen als nieuwe student bij Howie Brabant in Tilburg.

Programma van de opleiding

De opleiding duurt één jaar en is opgebouwd uit een theoretisch deel en een praktijkdeel. Gedurende de hele opleiding staat er een persoonlijke coach voor jou klaar bij wie je terecht kunt met vragen over alle aspecten van de opleiding.

Theorie en herstel

Het eerste deel van de opleiding duurt 16 weken en staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en herstel. Je gaat 4 dagen in de week naar school en daarnaast heb je een halve dag thuisstudie via e-learning. Verspreid over acht lesblokken komen verschillende onderwerpen aan bod die jou helpen jouw kracht te benoemen en in te zetten voor anderen. Je krijgt inzicht in de actuele opvattingen in de psychiatrie, het zorgsysteem in Nederland en in de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Je maakt deel uit van een groep van ongeveer 25 studenten. Veel thema’s worden klassikaal behandeld en besproken. Soms bekijk je met elkaar een film, doe je rollenspellen of ga je in een kleine groep aan de slag met een specifiek onderwerp.

Praktijk

In het tweede deel van de opleiding ontwikkel je in de praktijk de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Tijdens deze periode van 26 weken werk je minimaal 24 uur per week als ervaringsdeskundige in opleiding en verken je de verschillende aspecten van het werk. Je hebt regelmatig contact met je werkbegeleider op de locatie waar je werkt en je volgt terugkomonderwijs. Daarnaast blijft jouw Howie the Harp coach nauw betrokken bij jouw ontwikkeling.

Certificaat

De laatste maand staat in het teken van afstuderen. Studenten geven een eindpresentatie, leveren hun portfolio in en houden een eindgesprek. De opleiding sluit je af met een certificaat dat jou erkent als ervaringsdeskundige. Het certificaat staat voor MBO 2 werk- en denkniveau. Op basis van je ontwikkeling en je resultaten krijg je een individueel uitstroomadvies mee.

Kosten

De kosten van de opleiding bedragen 5.500 euro. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de opleiding te financieren. Wat jouw situatie ook is, laat de kosten je niet in de weg staan om naar een informatiebijeenkomst te komen. Dit kost je niets en is geheel vrijblijvend, net als de rest van de selectieprocedure. Zodra je door de selectie heen bent gekomen, denken wij graag met je mee over het financieren van de opleidingskosten. Uitgangspunt is: waar een wil is, is een weg. 

Aanmelden

Wil je erachter komen of de opleiding echt iets voor je is? Meld je dan via de website aan. Na aanmelding word je uitgenodigd voor een  informatiebijeenkomst en kun je vervolgens aangeven of je voor de verdere procedure in aanmerking wilt komen. Deze procedure bestaat uit het volgen van een workshop en een selectiegesprek. Voor het selectiegesprek lever je een motivatiebrief, CV en (deel van) je herstelverhaal aan.

Download hier de folder Howie the Harp™ voor studenten. Heb je interesse? Lees de compacte folder en meld je aan voor een van onze informatiebijeenkomsten

Kansen voor organisaties en bedrijven

Mensen ondersteunen bij hun herstel met professionele inzet van eigen ervaringen. Tijdens de opleiding werken studenten gericht aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast maken zij zich beroepsvaardigheden eigen om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan in een betaalde baan. Steeds meer gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, maar ook bedrijven doen een beroep op ervaringsdeskundigen. En terecht want het werkt. Is jullie organisatie of bedrijf, net als wij, overtuigd van de toegevoegde waarde van Howie the Harp™-ervaringsdeskundigen voor jullie organisatie en onze samenleving? En zijn jullie op zoek naar mogelijkheden om deze professionele peer-to-peer hulpverlening te introduceren in jullie organisatie? Of bieden jullie deze vorm van hulpverlening al aan en willen jullie deze uitbreiden? Wij komen graag met jullie in contact!
Download hier alvast de Howie the Harp™ folder voor organisaties en bedrijven.

Informatiebijeenkomst

De huidige 5e klas is in september 2020 gestart. Wil je dit jaar, 11 november 2021, zelf starten met de opleiding? Dan vragen we je om eerst naar een informatiebijeenkomst te komen. Tijdens de informatiebijeenkomst geven we je uitgebreide informatie over de opleiding, beantwoorden we alle vragen die je hebt en vertellen we je meer over onze selectieprocedure. Meld je even aan door te bellen of mailen naar Karin Nievelstein of Esther Boonman Deibel. Hun contactgegevens staan hieronder. Je mag ook apart even langskomen als je nog vragen hebt. Bel of mail ons en dan maken we gewoon een afspraak. 

Het opleidingscentrum verhuist binnenkort van Waalwijk naar het nieuwe hoofdkantoor in Tilburg. Het streven was om de opleiding op 24 september 2020 gelijk daar te starten. Vanwege de coronamaatregelen en de verbouwingswerkzaamheden in de nieuwe locatie startten we het eerste half jaar van de huidige Howie Brabant in de bestaande locatie in Waalwijk. De tweede helft van de opleiding van de 5e klas volgt iedereen, net als de 6e klas die november 2021 start, de opleiding in het nieuwe hoofdkantoor in Tilburg. 

Informatiebijeenkomsten op maandag van 10.00 uur tot 12.00 uur 
Maandag 1 februari 2021 via Teams
Maandag 8 maart 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 5 april 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 3 mei 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 7 juni 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 5 juli 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 9 augustus 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 6 september 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)
Maandag 11 oktober 2021, Zuiderkruisweg 1 Tilburg (eventueel via Teams)

Contact

Wat leuk dat je interesse hebt in Howie the Harp™. Esther en Karin helpen je graag verder!

Esther Boonman Deibel

Telefoonnummer: 06 – 20964765
E-mail: EDeibel@ribwbrabant.nl 

Karin Nievelstein

Telefoonnummer: 06 – 15562440
E-mail: KNievelstein@ribwbrabant.nl

 

 

Esther en Karin (links op de foto) kunnen je alles vertellen over de opleiding.