15 Februari 2024 start in Tilburg een nieuwe klas Howie the Harp studenten met de eenjarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige. Ontdek hier alles over de unieke opleiding.

Ervaring werkt voor studenten

Howie the Harp is bijzonder omdat jouw herstelproces en dat van jouw medestudenten deel uitmaakt van het totale leerproces. Je leert persoonlijke ervaringen van enige afstand bekijken en haalt er eigen levenslessen uit. Zo zet je jouw ervaring om naar ervaringskennis. Het is die kennis die jou en jouw medestudenten onderscheidt van klassiek opgeleide hulpverleners. Vanuit ervaringskennis en theoretische kennis werk je toe naar de professionele praktijk van een ervaringsdeskundige. Januari 2023 is alweer de zevende klas van Howie Brabant gestart in Tilburg. Zit jij in de volgende klas die 15 februari 2024 start?

Programma van de opleiding

De opleiding duurt één jaar en is opgebouwd uit een theoretisch deel en een praktijkdeel. Gedurende de hele opleiding staat er een persoonlijke coach voor jou klaar bij wie je terecht kunt met vragen over alle aspecten van de opleiding.

Theorie en herstel

Het eerste deel van de opleiding duurt 16 weken en staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en herstel. Je gaat 4 dagen in de week naar school en daarnaast heb je een halve dag thuisstudie via e-learning. Verspreid over acht lesblokken komen verschillende onderwerpen aan bod die jou helpen jouw kracht te benoemen en in te zetten voor anderen. Je krijgt inzicht in de actuele opvattingen in de psychiatrie, het zorgsysteem in Nederland en in de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Je maakt deel uit van een groep van ongeveer 20-25 studenten. Veel thema’s worden klassikaal behandeld en besproken. Soms bekijk je met elkaar een film, doe je rollenspellen of ga je in een kleine groep aan de slag met een specifiek onderwerp.

Praktijk

In het tweede deel van de opleiding ontwikkel je in de praktijk de beroepsvaardigheden van een ervaringsdeskundige. Tijdens deze periode van 26 weken werk je minimaal 24 uur per week als ervaringsdeskundige in opleiding en verken je de verschillende aspecten van het werk. Je hebt regelmatig contact met je werkbegeleider op de locatie waar je werkt en je volgt terugkomonderwijs. Daarnaast blijft jouw Howie the Harp coach nauw betrokken bij jouw ontwikkeling.

Certificaat

De laatste maand staat in het teken van afstuderen. Studenten geven een eindpresentatie, leveren hun portfolio in en houden een eindgesprek. De opleiding sluit je af met een certificaat dat jou erkent als ervaringsdeskundige. Het certificaat staat voor MBO 2 werk- en denkniveau. Op basis van je ontwikkeling en je resultaten krijg je een individueel uitstroomadvies mee.

Kosten

De kosten van de opleiding bedragen 5.500 euro. Dat is natuurlijk een hoop geld, maar gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om de opleiding te financieren. Wat jouw situatie ook is, laat de kosten je niet in de weg staan om naar een informatiebijeenkomst te komen. Dit kost je niets en is geheel vrijblijvend, net als de rest van de selectieprocedure. Zodra je door de selectie heen bent gekomen, denken wij graag met je mee over het financieren van de opleidingskosten. Uitgangspunt is: waar een wil is, is een weg. 

Informatiebijeenkomsten en inloopuur 

Wil je 15 februari 2024 ook starten met de opleiding? Je kan op verschillende manieren kennis komen maken.

Informatiebijeenkomsten
We nodigen je van harte uit om naar een informatiebijeenkomst te komen. Je krijgt dan uitgebreide informatie over de opleiding, we beantwoorden alle vragen die je hebt en we vertellen je meer over onze selectieprocedure. Elke maand kun je deelnemen aan een informatiebijeenkomst van 10.00 tot 12.00 uur op de trainingslocatie Zuiderkruisweg 1 in Tilburg. Wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers.  De data voor de info bijeenkomsten zijn:
Maandag 2 oktober 2023 
Maandag 6 november 2023
Maandag 4 december 2023
Maandag 8 januari 2024
Maandag 5 februari 2024
Meld je je even aan door te bellen of mailen met de coaches Karin of Esther? Hun contactgegevens staan in het blok hieronder. Als je dat fijn vindt mag je, na overleg, iemand meenemen naar de informatiebijeenkomst.

Inloopuur: loop woensdagmiddag binnen wanneer het jou past zonder aanmelden.
Elke woensdag ben je van harte welkom bij het inloopuur van 13.30 tot 14.30 uur in ons trainingscentrum, Zuiderkruisweg 1 in Tilburg. We geven je informatie over de 1-jarige opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige en beantwoorden al je vragen. Je hoeft je vooraf dus niet aan te melden. Loop gewoon bij ons binnen en onze receptionistes wijzen je de weg. Wij zorgen voor koffie, thee en iets lekkers.  

Folder

Alles op een rijtje nalezen of doorsturen naar iemand anders? Download de A5 flyer of hieronder de doorbladerbare pdf met linkjes naar de socialmediakanalen van Howie the Harp Nederland. Ook kan je de algemene Howie the Harp folder voor studenten doornemen. Heb je interesse? Neem contact op met een van de coaches. Onderaan de pagina vind je de contactgegevens van Karin en Esther.

Kansen voor organisaties en bedrijven

Mensen ondersteunen bij hun herstel met professionele inzet van eigen ervaringen. Tijdens de opleiding werken studenten gericht aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast maken zij zich beroepsvaardigheden eigen om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan in een betaalde baan. Steeds meer gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties, maar ook bedrijven doen een beroep op ervaringsdeskundigen. En terecht want het werkt. Is jullie organisatie of bedrijf, net als wij, overtuigd van de toegevoegde waarde van professioneel ervaringsdeskundigen voor jullie organisatie en onze samenleving? En zijn jullie op zoek naar mogelijkheden om deze professionele peer-to-peer hulpverlening te introduceren in jullie organisatie? Of bieden jullie deze vorm van hulpverlening al aan en willen jullie deze uitbreiden? Wij komen graag met jullie in contact. Download de Howie the Harp folder voor organisaties en bedrijven.

Contact

Wat leuk dat je interesse hebt in Howie the Harp. Karin en Esther helpen je graag verder!

Karin Nievelstein

Telefoonnummer: 06 – 15562440
E-mail: KNievelstein@ribwbrabant.nl

Esther Boonman Deibel

Telefoonnummer: 06 – 20964765
E-mail: EDeibel@ribwbrabant.nl 

Of mail naar howietheharp@ribwbrabant.nl.

Howie the Harp bij Howie Brabant