Bij RIBW Brabant volgde ik de Oriëntatietraining Hulpverlener met ervaring. Ik ben hier echt héél enthousiast over. Als hulpverlener ben je immers zelf het instrument waarmee je de hulp biedt aan je cliënt. Door deze training krijg je niet alleen handvaten aangeboden om de door jezelf meegemaakte ervaringen te reflecteren op het traject van je cliënt, maar leer je ook duidelijk je eigen grenzen herkennen. Zodat je weet tot waar, hoe en niet verder je deze ervaringen ter sprake kunt brengen.

Daarbij gaat het niet over het feit dat een ervaring van de hulpverlener hetzelfde moet zijn als de ervaring van de cliënt. Het gaat juist over de gelijkwaardige verwerking en het herkennen van de verwerkingsfases, waarin je tijdens het verwerken van je ervaring mee te maken krijgt.

Een ervaring kan dus een gebeurtenis zijn zoals een verlies, maar ook een beperking of gezondheidskwestie waar je mee hebt moeten leren leven. In ieder geval is de ervaring en de impact van hetgeen wat jou overkomen heel persoonlijk en ben jijzelf diegene die bepaalt of je deze ervaring wilt delen en wilt gaan inzetten met en voor jouw cliënten.

De training wordt op 8 aaneensluitende lesdagen gegeven bij RIBW Brabant in Tilburg. Het betreft 3 dagen van acht uur en 5 middagen van 4 uur. De training is vrij intensief, vooral omdat je niet alleen je eigen verhaal mag gaan vertellen, maar ook de verhalen van je medestudenten en docenten krijgt te horen. Maar juist door het horen van deze verhalen en de manier waarop men deze ervaringen heeft verwerkt, word je gesterkt in het verwerken en daarmee ook het inzetten van je eigen ervaring.

Wat ik ook fijn heb gevonden is het feit dat de training niet in company wordt gegeven, maar voor geïnteresseerden die uit verschillende organisaties komen en dat de groep relatief klein wordt gehouden. Dit zorgt voor een hele veilige trainingsomgeving.