Wat is IPS?

IPS is speciaal ontwikkeld voor mensen die behandeling of begeleiding krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. IPS is een succesvolle re-integratiemethode om mensen met een psychische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. Of bij het starten met een studie. Het traject begint met de wens van jou als cliënt en niet bij wat een hulpverlener haalbaar vindt voor jou. De methode stelt ook geen voorwaarden vooraf zoals een screening of verplichte training en sluit niemand uit. De kracht van IPS is dat je snel aan de slag gaat en meteen in de praktijk vaardigheden opdoet.

Voor wie is IPS?

IPS is speciaal bedoeld voor mensen met een psychische aandoening die behandeling of begeleiding krijgen in de geestelijke gezondheidszorg. Ook als je niet in behandeling bent en je zit thuis zonder werk kun je hiervoor in aanmerking komen. Je hebt bijvoorbeeld wel contact met de case manager of werkmakelaar van de gemeente of het UWV voor een baan. Dan kun je ook in aanmerking komen voor een IPS-traject.

Hoe ziet een IPS-traject eruit?

Je begint met het aankaarten van je werk- of opleidingswens bij je herstelcoach of case manager en maakt samen een afspraak met een IPS-trajectbegeleider. Samen met de IPS-trajectbegeleider bepalen jullie of een IPS-traject bij jouw wensen en mogelijkheden past. Aan het begin van een traject stel je samen met de IPS-trajectbegeleider een werkplan op. De IPS-trajectbegeleider zoekt dan samen met je naar een passende baan of opleiding.

Met je IPS-trajectbegeleider bespreek je of je iets vertelt en zo ja, ook wat je aan de werkgever vertelt over je psychische achtergrond. Het streven is om binnen enkele weken de eerste contacten met werkgevers te leggen. Als je bij een werkgever bent aangenomen, spreek je met je IPS-trajectbegeleider af hoe de begeleiding in je werk eruit gaat zien (jobcoaching). Ook je werkgever kan advies krijgen.

Wat staat er in een IPS-werkplan?

Bij de start van het traject stellen we een IPS-werkplan op. In het werkplan leggen we afspraken vast over:

  • Je voorkeuren, wensen en mogelijkheden rondom werk of opleiding.
  • Je begeleiding, zoals hoe vaak je contact hebt met je IPS-trajectbegeleider.
  • Wie er verder bij het traject betrokken wordt, bv. iemand uit je netwerk of uit je naaste omgeving.
  • Hoe je om kunt gaan met spannende situaties, zoals bv. het oefenen van een sollicitatiegesprek.

Aanmelden

Wil je graag gaan werken of starten met een opleiding? Meld je dan, eventueel samen met je herstelcoach en/of casemanager, via een e-mail aan: [email protected].

Folder IPS

Deze informatie is ook beschikbaar als folder. Download hier de IPS-flyer Weer aan het werk

Aniek weer aan het werk met IPS

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken