Ervaringsdeskundige

Tijdens mijn opname word ik begeleid door een ervaringsdeskundige. We hebben veel gemeen. Hij vertelt me over het pad dat hij bewandeld heeft. Het geeft me hoop en ik raak geïnspireerd. De plek is vrij deprimerend. Het is allemaal oud kazerne meubilair. Het zorgt er voor dat ik mezelf veel terug trek op mijn kamer waar ik veel schrijf.

Wil ook mijn ervaringen inzetten

De afgelopen jaren heb ik hard aan mezelf gewerkt. Lotgenotenbijeenkomsten, therapieën en o.a. medicatie hebben er voor gezorgd dat ik bewust keuzes heb leren maken. Zo ben ik er achter gekomen dat ik in de zorg wil gaan werken. Ik wil aan de andere kant van de behandeltafel zitten en mijn ervaringen inzetten. Doordat ik bij RIBW de opleiding Howie the Harp™ heb gedaan ben ik sinds 2015 ervaringsdeskundige in een wijkteam. Ik heb mijn roeping en passie gevonden en voel mezelf gezond en gelukkig!

Februari 2019

Ik begeleid jongeman W. van 23 jaar. Hij woont beschermd en ik heb een goede klik met hem. Hij worstelt met zijn kwetsbaarheid en vlucht in gebruik. Vaak is hij erg dreigend naar collega’s en hij komt in aanraking met politie en justitie. Wanneer hij in een psychose gevaar voor zichzelf en anderen vormt wordt hij gedwongen opgenomen. Hij gaat uit zorg en we horen een tijd niets van hem. Als ik via een collega te horen krijg dat hij een einde aan zijn leven heeft proberen te maken schrik ik. Ik en mijn collega die ook erg bij hem betrokken was, besluiten om hem in het ziekenhuis op te zoeken en hem een hart onder de riem te steken. Hij is opgenomen in het UMC in Utrecht. We lopen richting zijn afdeling en dan blijkt dat hij in het militaire gedeelte ligt, het CMH. Als we de bordjes volgen kom ik tot het besef dat hij weleens in dezelfde kliniek kan zijn opgenomen als waar ik mijn herstelproces begonnen ben. Inderdaad, ik sta met mijn collega voor dezelfde deur als in 2011. We worden door een verpleegkundige naar de kamer begeleid van W. Hij heeft verbrijzelde ledematen en heeft een lange weg te gaan. Hij is blij dat hij nog leeft en de dokters geven hem een goede kans op herstel. Wanneer ik hem vertel dat ik in 2011 op de kamer naast hem een aantal weken heb doorgebracht is hij zichtbaar verrast. Ik vertel hem wat ik bereikt heb sinds die tijd. Als we vertrekken bedankt hij me voor het gesprek en onze komst.

Kroon op mijn herstel

Dit was de kroon op mijn persoonlijk herstel. Ik kwam deze keer de kliniek binnen om iemand vanuit mijn werk als ervaringsdeskundige te helpen met dezelfde worstelingen die ik zelf op deze plek heb doorleeft. Met mijn aandeel hoop ik dat ik hem dezelfde hoop en inspiratie heb kunnen mee geven als de ervaringsdeskundige die dat mij gaf, in 2011.
Inmiddels is het 2020 en werk ik bij RIBW team Kerkstraat in Oisterwijk. Ik heb W. nog een aantal keer gesproken. Hij maakt het gelukkig goed. Hij heeft vrijwilligerswerk en gebruikt geen drugs meer.

Voor mij is de cirkel rond!

Meer blogs lezen?

Martijn Groenendaal is Uitvoerend ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant.
Hij heeft eerder een blog voor ons geschreven over het werken in coronatijd.
Blogger Martijn