Ad Kennes (82) leidt een actief leven als priester in Oisterwijk. Als corona een streep zet door veel van zijn activiteiten, mist hij het contact met de buitenwereld. Eenzaamheid steekt de kop op.

“Voor en tijdens corona droeg ik iedere dag de heilige mis op. Verder had ik veel andere mooie contacten via de kerk. RIBW Brabant ken ik goed, ik woonde van 2003 tot 2016 in Den Duyp in Moergestel, een beschermde woonvorm. Nu woon ik in een verzorgingstehuis en krijg ik nog steeds wekelijks begeleiding, maar nu ambulant.
Mijn herstelondersteuner Dirk van Haren hielp mij in 2020 om met de smartphone te werken. Hij adviseerde me over het type, installeerde apps en we oefenden samen met berichten sturen. Hierdoor heb ik nu meer contact met mensen. Zo kan ik nu beeldbellen met mijn zus in Amerika, ik had haar al twee jaar niet gezien. Ook zit ik in verschillende appgroepjes, met familie en mensen van de kerk. Ik heb ook een vast belmaatje dat ik iedere dag even spreek.
Die contacten – ook al zijn ze op afstand – doen me erg goed. Ik heb op deze manier minder last van eenzaamheid. Ondertussen heb ik de smaak te pakken en gebruik ik mijn smartphone ook om bijvoorbeeld boeken te bestellen, foto’s te maken en regel ik zelfs online mijn bankzaken. Laatst deelde iemand in een appgroep een preek van mij, zo ontdekte ik dat ik best wat langzamer mag praten. Het is dus ook nog eens leerzaam!”