“Stap voor stap word ik fitter en voel ik me beter. Daar ben ik trots op!” Als Danny (23) in de zomer van 2020 in Oisterwijk zijn intrek neemt in het beschermd wonen project aan de Kerkstraat, gaat het slecht met hem. Onder begeleiding van herstelcoach Inge Klerkx, herstelondersteuner Bram Heesters en ervaringsdeskundige Martijn Groenendaal gaat hij zelf aan de slag. Hij zet in korte tijd mooie stappen in zijn herstel richting een actiever en positiever leven. Herstelcoach Inge brengt samen met Danny zijn hulpvragen in kaart op verschillende levensgebieden. Hier worden vervolgens doelen aan gekoppeld. Als herstelondersteuner gaat Bram samen Danny aan de slag op het gebied van gezonde leefstijl. “Cliënten geven zelf aan welke punten ze willen aanpakken, wat ze graag veranderen en hoe ze hun toekomst zien. Dit kan op alle levensgebieden zijn. Vervolgens maken we in overleg concrete plannen, waarbij de cliënt zelf de regie in handen heeft. Wij ondersteunen hem of haar hierbij”, aldus Bram.

Over Danny

Danny heeft psychische klachten en was lang depressief. Hij leeft vooral ’s nachts en zorgt slecht voor zichzelf. Uit de intake en de enquête komt naar voren dat hij aan de slag wil op meerdere punten. Danny maakt afspraken met Bram over het oppakken van een vast dag- en nachtritme, betere voeding en meer bewegen. Danny hierover: “Ik ging bijvoorbeeld samen met Bram naar de supermarkt om gezonde boodschappen te doen. Ook ben ik gaan koken. Dat doe ik nu een paar keer in de week, pasta en rijst vind ik erg lekker. Verder houd ik in een schema bij wat ik eet en drink. Op dit moment eet ik in ieder geval twee maaltijden per dag en dat bevalt goed.”

Beter dag- en nachtritme

Intussen is het ritme van Danny al een stuk beter. Hij gaat voortaan eerder naar bed en staat eerder op. “Mijn appartement ligt tegenover het kantoor van de begeleiders en om te laten zien dat ik ben opgestaan, doe ik het gordijn open en zwaai ik even. We hebben dan even telefonisch contact en ze vragen hoe de nacht is geweest. Dit is voor mij een stok achter de deur. Een beter dag- en nachtritme maakt me fitter en het is een goede voorbereiding voor als ik straks weer aan het werk ga.”

Sporten om fitter te worden

Ook het sporten doet Danny zichtbaar goed, hiermee kan hij zich ontladen en zijn emoties reguleren. “Ik boks samen met Bram, zo kan ik mijn energie kwijt. Ook tafeltennissen doe ik regelmatig met Martijn en sinds kort ben ik gaan hardlopen. Ik merk dat mijn conditie al een stuk beter is en dat ik een aantal kilo’s kwijt ben. Hierdoor zit ik beter in mijn vel.” Zwemmen is favoriet bij Danny. “We gingen met de begeleiders één keer per week naar het zwembad hier in Oisterwijk. Dat kan nu helaas niet omdat het zwembad is gesloten in verband met corona maar ik kijk er naar uit om dat straks weer te gaan doen. Hier heb ik ook al meerdere mensen leren kennen namelijk. Ook de krachttraining pak ik straks weer op.”

Sporten zorgt ervoor dat begeleiders en cliënten op een andere manier contact met elkaar hebben. Ook Martijn bevestigt dit: “Je hebt andere gesprekken dan wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit. We merken dat cliënten het makkelijker vinden om tijdens het sporten openhartig te praten, omdat het minder op een gesprek lijkt.”

Trots

Niet alleen de gesprekken tijdens het sporten leveren veel op, de begeleiders voeren ook netwerkgesprekken. Laatst was er nog een gesprek met Danny’s moeder en een goede vriendin. Martijn: “Zo leren we Danny nog beter kennen, het helpt ons om hem gerichter te ondersteunen.” Inge, Bram en Martijn zijn trots op Danny. “Als begeleiders is het onze taak om hem handvaten te bieden om verder te komen in zijn herstel”, legt Martijn uit. “Cliënten moeten zelf vervolgens de mogelijkheden benutten. Danny heeft stappen gezet op veel vlakken. Zijn nieuwe woonplek was voor hem een nieuwe kans, die heeft hij met beide handen aangepakt. Hij is een goed voorbeeld van de regie nemen over je eigen leven.” Danny besluit: “Als ik kijk hoe het met me ging toen ik hier kwam en hoe het nu met me gaat, zie ik dat er best veel is veranderd. Ik kijk nu ook anders naar de toekomst. Of ik trots ben op mezelf? Ja, eigenlijk wel. Ik ben er nog niet helemaal, maar het begin is gemaakt en de motivatie wordt meer en meer. In de toekomst wil ik graag zelf gaan werken met jongeren die op bepaalde momenten in hun leven vastlopen. Daar verwacht ik veel voldoening uit te halen en ik hoop dat ik hiermee mijn kwaliteiten en ervaring waardevol kan inzetten.”