Roy van Loon (45) volgde de opleiding Howie the Harp en is nu ervaringsdeskundige bij het Safehouse van RIBW Brabant. Hier begeleidt hij mensen na een klinische opname naar een stabiele plek in de maatschappij. Roy was zelf 23 jaar lang verslaafd aan verschillende drank en drugs, kickte af in een kliniek in Zuid-Afrika en maakte van zijn kwetsbaarheid zijn kracht.
“Na het afkicken in Zuid-Afrika had ik de illusie dat alles opgelost zou zijn”, vertelt Roy. “Maar bij thuiskomst bleek de werkelijkheid anders. Drank en drugs hadden voor mij een functie om emoties weg te duwen. Door die middelen weg te halen, kwam alle begraven bagage van vroeger weer omhoog. Ik voelde dingen die ik jaren niet gevoeld had en vond het moeilijk hiermee om te gaan. Tijdens de dagbehandeling leerde ik hoe je die emoties onder controle krijgt zónder drank en drugs.”
Kansen pakken
Het werken aan zijn herstel kostte Roy veel tijd en energie. Re-integreren in zijn oude functie als gevelreiniger was niet mogelijk. Bovendien deed Roy tijdens zijn herstelperiode via RIBW Brabant en vrijwilligerswerk kennis en ervaringen op waardoor hij besefte dat ander werk beter bij hem zou passen. “Als vrijwilliger bij Novadic-Kentron ervaarde ik hoe het is om anderen te helpen met wat ik zelf heb meegemaakt. Dat voelde goed. Daar wilde ik mijn beroep van maken. Mijn coach van RIBW Brabant raadde mij daarom Howie the Harp aan. Deze opleiding biedt alles wat ik zocht: theorie, praktijk en een kans op een baan in de verslavingszorg. Na één informatieavond wist ik het zeker: deze kans moest ik pakken. Via de verzekering van mijn oud-werkgever kreeg ik begeleiding van Martien Doppenberg. Hij keek met mij naar de mogelijkheden.”
“Ik voelde meteen Roy’s motivatie”, herinnert Martien zich. Als re-integratiemanager bij a.s.r. stelde hij samen met Roy een toekomstplan op. “Door de ervaringen die hij had opgedaan, wist hij zeker dat dit wat voor hem was. Daar kon ik gewoon niet om heen: hij móest dit doen.” Martien en Roy maakten duidelijke afspraken over wat ze van elkaar mochten verwachten. “Ik wilde Roy helpen, maar hij was verantwoordelijk voor zijn eigen succes. Tijdens de opleiding hielden we contact over hoe het hem verging. Ik ben ongelofelijk trots op Roy en hoe hij deze kans benut heeft.”
Van ervaring naar ervaringskennis
Howie the Harp leidt deelnemers in één jaar op tot ervaringsdeskundigen en bereidt ze voor op het werk in de praktijk. “In de eerste weken behandel je theorie en leer je gesprektechnieken”, legt Roy uit. “Door de vele behandelingen en therapie doorliep ik de theorie vrij gemakkelijk, op verslaglegging na. Ik kan overal over praten, maar zodra er iets vanuit mijn hoofd op papier moet komen, blokkeer ik. Gelukkig kreeg ik superfijne, persoonlijke coaching waardoor ik woorden aan mijn gevoelens leerde geven. Ook van mijn klasgenoten leerde ik een hoop. Zij worstelden met andere problematiek dan ik en zo leerde ik over diagnoses en valkuilen waar ik geen ervaring mee had. In de praktijklessen kwam ik erachter dat ik een combinatie van individuele gesprekken en activiteiten in groepsverband interessant vond. Wat je persoonlijk met een cliënt bespreekt, zie je terug in de groep en andersom. Dat is mooi.”
Geen angst
Roy studeerde in 2021 af en werkt sinds oktober van dat jaar als ervaringsdeskundige bij het Safehouse van RIBW Brabant. “Nu durf ik te zeggen dat ik trots ben op mezelf. Ik heb jarenlang gedacht dat ik dingen niet kon. Bang om problemen aan te pakken en vervolgens te falen. Dat wil ik niet voor die jongens van het Safehouse. Alles is bespreekbaar en door mijn eigen ervaringen en kennis begrijp ik goed waar zij doorheen gaan. Ik leer ze wat ik zelf ook moest leren: er valt een wereld te winnen wanneer je niet meer bang bent.”