“Toen ik tien was, overleed mijn vader. Niet lang daarna ging het ook een tijd heel slecht met mijn moeder, zij kwam er gelukkig bovenop. Mijn twee oudere broers hebben allebei autisme, waardoor er vaak agressie in huis was. Ik vond het heel vanzelfsprekend om voor mijn familie te zorgen, maar eigenlijk moest er iemand voor mij zorgen. In 2017 werd ik via het jongerencentrum uitgenodigd voor een bijeenkomst van Stichting Vanzelfsprekend, een platform door en voor jonge mantelzorgers uit Den Bosch. Het opende mijn ogen: pas toen realiseerde ik me dat ik zelf jonge mantelzorger ben. Het idee dat ik mensen kan helpen en inspireren door mijn verhaal te delen, maakte me direct superenthousiast.

Ik ben vrijwilliger geworden en in 2020 deed ik mee aan de training ‘Werken met eigen ervaring’ die Vanzelfsprekend en RIBW Brabant samen organiseerden. Na mijn opleiding Meubelmaken ga ik de opleiding tot ervaringsdeskundig medewerker van Howie the Harp volgen bij Howie Brabant. Ooit hoop ik mijn eigen open werkplaats te openen, waar ik welzijnswerk en houtbewerking kan combineren. Zo valt alles op z’n plek. Dat voelt heel goed.”

En hoe gaat het nu, juli 2021, met Gino?
“Ik ben gestart met de opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige bij Howie the Harp en zit nu in mijn stageperiode die ik loop bij Stichting Vanzelfsprekend!?. Na de opleiding hoop ik te gaan werken met kwetsbare jongeren en/of kinderen. Voordat ik aan Howie begon heb ik de opleiding meubelmaker/(scheeps)interieurbouw niveau 4 afgerond. Dit wil ik heel graag gaan combineren met het vak van ervaringsdeskundige, bijvoorbeeld door op een plek als KREW te gaan werken. Door Howie heb ik geleerd hoe ik mijn ervaring bewust kan inzetten, ik heb een veel bredere kijk gekregen op de GGZ zorg. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar heb ik vooral geleerd om mijn grenzen aan te voelen en ook aan te geven. Door de opleiding sta ik veel sterker in mijn schoenen en durf ik mijn mening te laten horen. Aan iedereen die twijfelt over de opleiding wil ik zeggen: “Iedereen verdient een kans om te groeien en te leren. Howie the Harp is een plek waar zo veel verschillende personen samen komen en dat maakt het zo bijzonder. Howie doe je niet alleen, Howie doe je samen.”