Remko Kleuver (33 jaar) noemt zijn leven een zoektocht. Lange tijd wist hij niet zo goed waarom bepaalde dingen hem niet lukken. In december werd hij ‘gekoppeld’ aan Mariëlle, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant. Sindsdien vallen voor hem allerlei puzzelstukjes op zijn plek.

Sinds 2016 krijgt Remko begeleiding van RIBW Brabant, aanvankelijk vooral bij praktische zaken zoals plannen, organiseren en het huishouden. Zijn intelligentie is hoog, maar qua uitvoering blijft zijn niveau achter. Hoe dat kwam, wist hij niet. “Ik ben heel perfectionistisch en daarnaast vind ik het heel belangrijk om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dat kost heel veel energie. Twee keer leidde het zelfs tot een burn-out.”

Hij ging de ‘medische molen’ – en daarmee een emotionele achtbaan – in. Langzaam maar zeker krijgt Remko duidelijkheid: hij kreeg de diagnose ADD en heeft waarschijnlijk ook autisme, met een disharmonisch profiel. “Daarbij ben ik hoogsensitief. Dat was voor mijn herstelcoach aanleiding om binnen RIBW Brabant een interne oproep te doen voor een ervaringsdeskundige. Zelf wist ze namelijk te weinig van hoogsensitiviteit om me goed te helpen. Zo is Mariëlle op mijn pad gekomen. Ik ben heel open en zonder verwachtingen het gesprek met haar aangegaan.”

Begrip

Mariëlle Hoefnagel, ervaringsdeskundige bij RIBW Brabant, herkende zich in de oproep. Zelf kreeg ze vier jaar geleden de diagnose autisme, ze is bekend met hoogsensitiviteit. In december maakte ze kennis met Remko. De twee hadden vanaf het begin een goede klik. “We hebben onszelf dezelfde vragen gesteld en vergelijkbare processen doorgemaakt”, constateert Remko. “Er is zoveel begrip, erkenning en herkenning. Niet dat mijn andere begeleiding mijn problemen niet erkent, maar door de ervaring van Mariëlle begrijp ik mezelf beter. Door de gesprekken met Mariëlle begin ik me nu te realiseren dat ik niet overal aan hoef te voldoen en dat het oké is om een stapje terug te doen als dat nodig is.” Hij vat het samen in een prachtige metafoor: “Mariëlle heeft de berg al beklommen vóór mij. Zij heeft de route uitgestippeld en de haken uitgezet. Ik kan daar zo op aanhaken. Maar dat moet ik wel zelf doen!”

Samen

Dit geeft de werkwijze van RIBW Brabant treffend weer: wij zorgen – met herstelondersteunende zorg en met inzet van ervaringsdeskundigheid – voor houvast, cliënten moeten de handvatten wél aanpakken. “Zonder zelf te klimmen, kom je de berg niet over”, gaat Mariëlle verder. “Cliënten zijn zelf verantwoordelijk voor hun herstel. Als team doen wij er alles aan om ze daar zo goed mogelijk bij te ondersteunen. Dat doen we echt samen. Ervaringsdeskundigheid is geen vervanging, maar een waardevolle aanvulling op de ‘reguliere’ begeleiding. Zowel voor een cliënt als voor het team. Met mijn ervaring belicht ik de situatie van een andere kant, wat zorgt voor meer wederzijds begrip.”

De volgende stap

Mentaal heeft Remko het laatste halfjaar grote stappen gezet. Het leidt er ook toe dat hij meer profijt heeft van zijn andere begeleiding, zegt hij zelf. Nu breekt er een nieuwe fase in zijn herstel voor hem aan; na inzicht, volgt hopelijk acceptatie. “Ik moet de lat lager leggen voor mezelf, over mijn schaamte heen stappen en hulp accepteren. Ook in het huishouden bijvoorbeeld. RIBW Brabant gaat me daarbij helpen. Op mijn eigen tempo. Dat brengt rust.”

Die rust bewaart hij door regelmatig te gaan vissen. “Het doet me goed om in contact te zijn met de natuur. Vissen is voor mij écht ontspannen. Mijn ultieme droom is om zelfvoorzienend te leven in een tiny house”, vertelt Remko glunderend. “Liefst in Zweden. De rust en ruimte daar vind ik geweldig. Dat zou ik graag willen, als dat financieel en praktisch mogelijk is. Nu niet, maar wie weet wat de toekomst brengt!”

Blogs van Mariëlle

Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt voor ons ook iedere maand over haar werk en haar eigen herstel. Ze geeft een inkijkje in haar werk als ervaringsdeskundige en ook hoe haar eigen psychische kwetsbaarheid haar helpt in haar werk. Mariëlle is getrouwd, heeft twee dochters van 18 en 14 jaar, 2 honden en ze woont in Tilburg. 

Even voorstellen… blogger Mariëlle Hoefnagel 1