Ervaringsdeskundig medewerkers geven een extra dimensie aan onze begeleiding, omdat ze vanuit eigen ervaring spreken. Ervaringsdeskundigen hebben als patiënt of cliënt ervaringen, meestal in de psychiatrie, en rondden een opleiding af om hun opgedane ervaringskennis in te zetten voor anderen. Door hun eigen ervaringen zijn ze goed in staat zich met de cliënt te verbinden. Zo zijn ze bruggenbouwer en spreekbuis. Ervaringsdeskundigheid is geen vervanging, maar een waardevolle aanvulling op de ‘reguliere’ begeleiding. Zowel voor een cliënt als voor het team. De ervaring van de ervaringsdeskundig medewerker belicht de situatie van een andere kant, wat zorgt voor meer wederzijds begrip.

 

“Ervaringsdeskundig medewerker Mariëlle heeft de berg al beklommen vóór mij. Zij heeft de route uitgestippeld en de haken uitgezet. Ik kan daar zo op aanhaken. Maar dat moet ik wel zelf doen!” Sander

Ervaringsdeskundig medewerkers in alle functies bij RIBW Brabant

Bijna 10% van onze vijfhonderd medewerkers is ervaringsdeskundig. Ook bieden wij jaarlijks plek aan ongeveer 20 ervaringsdeskundige stagiaires van de opleiding Howie the Harp. Ervaringsdeskundigen werken bij ons niet alleen in de directe begeleiding van cliënten maar in de hele organisatie. Dus in de wijk, bij KREW, in de ondersteunende teams van Zorgbemiddeling, Beleid & Innovatie, Training & Ontwikkeling, Howie the Harp en in de OR. Ook onze Kiemuren, ontmoetingsplekken in de wijk voor contact, steun en advies, worden georganiseerd door professionele ervaringsdeskundigen. Door hun ervaring met zorg, kunnen we onze zorgverlening constant toetsen en verbeteren. 

Ook geven ervaringsdeskundigen regelmatig extern advies, aan zorgverleners en dienstverleners in de wijk en aan gemeentes over bewoners met een kwetsbaarheid.  

Team Training en Ontwikkeling

Om ook andere organisaties te helpen ervaringsdeskundigheid goed in te zetten binnen hun organisatie bieden wij via ons team Training en Ontwikkeling 29 verschillende cursussen op maat. Onze trainers van team Training en Ontwikkeling zijn professionals met ervaringsdeskundigheid of met werkervaring in de zorg, die hun deskundigheid inzetten voor anderen binnen de zorg. Dankzij diverse opleidingen zijn zij in staat verbinding te maken met de professional op de werkvloer en de cliënten. Ook weten zij de brug te slaan met de overige medewerkers van een organisatie. Met de inzet van maatwerk trainingen en cursussen bieden de ervaringsdeskundigen die organisaties een vernieuwende professionele kijk op zorg. Wil je meer informatie? Lees dan  verder op de pagina: Trainingen voor mensen en organisaties.  

Whitepaper Ervaringsdeskundigheid efficiënt inzetten

Voor (programma-)managers, (staf-)medewerkers en zorghulpverleners van organisaties die ervaringsdeskundigheid willen inzetten hebben we een whitepaper ontwikkeld. Dit document bevat naast relevante achtergrondinformatie handige tips om mee aan de slag te gaan. Kijk en lees mee in de whitepaper over ervaringsdeskundigheid

Blog ervaringsdeskundig medewerker Mariëlle Hoefnagel

Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt voor ons iedere maand over haar werk en haar eigen herstel. Ze geeft zo een mooi inkijkje in het werk van een ervaringsdeskundig medewerker bij RIBW Brabant. Lees haar verhalen op onze blogs-pagina.

Ervaringsdeskundigheid in de wijk (in 4 minuten)

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken