Actueel

Film MHFA cursus: leren omgaan met en hulp bieden aan mensen met verward gedrag

6 december 2018
Eén op de vier Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische problemen. De maatschappij heeft behoefte aan richtlijnen hoe om te gaan met mensen die verward gedrag vertonen. Mental Health First Aid (MHFA) ontwikkelde een cursus 'Eerste hulp bij psychische problemen'. Indigo Brabant, GGD Hart voor Brabant en RIBW Brabant bieden gezamenlijk deze cursus aan professionals en burgers, en maakten er een film over.
geslaagde opnamedag

In de film van ongeveer twee minuten brengen cursist Ulrich, trainer Mariet en Sandra Timmermans, adviseur veiligheid van de gemeente Tilburg, de inhoud en het bewezen nut van de cursus in beeld. Bekijk de video via deze link.

Subsidie voor gemeenten

ZonMw financiert gezondheidsonderzoek en stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis. Gemeentes kunnen binnen het actieprogramma van ZonMw subsidie aanvragen voor projecten of specifieke, kortlopende activiteiten die bijdragen aan een lokale goed werkende aanpak voor ondersteuning, opvang en zorg voor mensen met verward gedrag en hun omgeving. Informatie over de subsidiemogelijkheden leest u hier.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus 'Eerste hulp bij psychische problemen' is voor iedere volwassene toegankelijk, net als de reguliere EHBO. Denk bijvoorbeeld aan medewerkers van woningbouwverenigingen, gemeenten, hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulances, kappers, sportcoaches, vrijwilligers van buurthuizen, buschauffeurs, winkelpersoneel en thuiszorgmedewerkers. Daarnaast is de cursus ook bedoeld voor familie en mensen uit de omgeving van een persoon met verward gedrag. Individueel belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze cursus, net als instanties en bedrijven; voor hen kan een incompany cursus georganiseerd worden.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over de achtergronden van de cursus en inschrijven: zie de website van de landelijke organisatie www.mhfa.nl en de folder.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Evelien van Etten, manager herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid bij RIBW Brabant, via 013 533 66 46 of evanetten@ribwbrabant.nl
Eerder deelden we het bericht dat ruim 600 professionals getraind zijn in het omgaan met verward gedrag. Dit bericht leest u hier.
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...