Actueel

Buurtpreventie leert omgaan met verward gedrag

1 oktober 2019
Onlangs leerden buurtpreventieteams uit Tilburg Noord hoe te anticiperen op verward gedrag door deel te nemen aan een workshop over de cursus Mental Health First Aid (MHFA). Monique Knapen, omgevingsmanager Tilburg Noord, organiseerde een avond waarin RIBW Brabant samen met R-Newt, het Politieteam Groene Beemden en non-profit organisatie MEE, ieder een workshop verzorgde. 
Buurtpreventie luistert en kijkt aandachtig
GGD Hart voor Brabant, Indigo en RIBW Brabant bieden in Noord-Brabant gezamenlijk de MHFA cursus 'omgaan met verward gedrag' aan. Trainers van RIBW Brabant verzorgden een workshop voor de buurtpreventie in wijkcentrum 'MFA De Symfonie'. De buurtpreventie ontmoet verschillende mensen uit de samenleving, waaronder mensen die verward gedrag vertonen. Daarom wilde de buurtpreventieleden leren om situaties beter in te schatten en hoe daarop te handelen. De MHFA cursus is vergelijkbaar met een EHBO cursus, maar in dit geval vergroot het de kennis over eerste hulp bij psychische kwetsbaarheid of verward gedrag. 

"Dit ga ik echt wel promoten bij mijn collega’s"

Monique Knapen: ‘’Wij zijn enorm blij met onze vrijwilligers van de buurtpreventie en bieden hen minimaal één keer per jaar een workshop aan, waaronder deze avond met 4 workshops. Een vergelijkbare avond was al eens eerder gegeven in de Tilburgse wijk de Reeshof, ook voor de buurtpreventie. Dat was een succes, waardoor we het concept ook naar hier hebben gebracht. Ik hoop dat deze avond de expertise van alle vrijwilligers wordt vergroot en dat ze dit in het vervolg voor zichzelf en anderen kunnen toepassen in de wijk. Het was een mooie en geslaagde avond. Dit ga ik echt wel promoten bij mijn collega’s!" 

De buurtpreventieleden zijn erg enthousiast over de MHFA workshop en een aantal wil de volledige cursus volgen. Collin Hoefnagel en Jip Dijcks, MHFA trainers van RIBW Brabant, gaven tips hoe zij mensen die verward gedrag vertonen kunnen benaderen. Ook lieten ze zien dat je mensen met deze kwetsbaarheid niet hoeft te ontlopen, maar juist kunt helpen. De meerwaarde om getraind te worden door een ervaringsdeskundige is ook tijdens de workshop zichtbaar voor de vrijwilligers. De ervaringsdeskundigen van RIBW Brabant zijn namelijk getraind om hun eigen ervaringen in de psychiatrie in te zetten voor anderen. Daarmee creëren zij inzicht, erkenning en hoop voor individuen en organisaties. 

‘’Dankzij MHFA heb ik geleerd hoe je meer bereikt zonder vooroordelen'' 

Peter van de Wouw, vrijwilliger buurtpreventie in de wijk Quirijnstok in de gemeente Tilburg: ‘’Ik heb deze avond door de workshop over MHFA geleerd dat je meer bereikt door onbevooroordeeld iemand aan te spreken. Ik zou heel graag de volledige MHFA cursus volgen. De kennis die ik heb opgedaan in deze workshop geeft mij nu al handvatten die ik zowel tijdens de buurtpreventie als daarbuiten kan inzetten om kwetsbaarheden bij personen te herkennen en daarnaar te handelen. Mijn complimenten aan Collin en Jip, zij brachten hun kennis erg goed over op een zeer interessante manier. Ik raad de MHFA cursus zeker aan voor andere buurtpreventieteams.’’  

Bij het werken aan de veiligheid in de wijk speelt het betrekken van burgers een centrale rol. Buurtpreventieleden komen in actie voor uiteenlopende wijkzaken. Van zwerfafval signaleren tot verdachte personen in de wijk opsporen, en ook het aantal zakkenrollers terugdringen op de vrijdagmarkt hoort daarbij. Tegenwoordig vraagt de overheid meer eigen verantwoordelijkheid van burgers. 

''Er wordt steeds meer gevraagd van de buurtpreventie''

Ramon Stoops, politieteam Groene Beemden: ‘’Onze fysieke aanwezigheid in de wijk is verminderd in tegenstelling tot de psychische kwetsbaarheid van mensen. Deze wordt steeds zichtbaarder in de maatschappij. Ik heb niet het gevoel dat ze niet weten hoe ze in bepaalde situaties kunnen handelen, maar trainingen als deze geven de vrijwilligers extra handvatten om uiteindelijk tot een beter resultaat te komen en daarom proberen wij hen enkele keren per jaar coaching te bieden. Wij merken dat hierdoor de verbinding met elkaar, tussen de vrijwilligers en tussen ons als professionals, sterk verbetert. Dat is wat we willen want onze waardering voor deze vrijwilligers is erg groot." 

Meer weten? 

Heeft u interesse? Meer informatie over aankomende MHFA cursussen vindt u op de website van MHFADe medewerkers van het team Training & Ontwikkeling van RIBW Brabant geven graag meer informatie. U kunt contact opnemen met hen via 06 466 108 50 of per mail via teamtrainingenontwikkeling@ribwbrabant.nl
Actueel
Mariëlle Hoefnagel werkt als ervaringsdeskundige binnen een woonteam van RIBW Brabant en blogt ...
Als RIBW Brabant volgen we de ontwikkelingen omtrent het coronavirus nauwgezet en volgen de ...
Paola Buitelaar heeft lang geworsteld met psychoses en klinische opnames daarvoor. Deze ...